Τα παλιά χρόνια
Το κτήμα Καραγιάννη
Το κτήμα Καραγιάννη, μαζί με άλλες ιστορικές βίλες της Ραφήνας, από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60, αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τον πρωτοποριακό χαρακτήρα και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Η Ραφήνα με το φυσικό της λιμάνι και λουσμένη στο γαλάζιο και στο πράσινο γοήτευσε αρκετούς επιφανείς πολίτες της εποχής εκείνης που συνέδεσαν τη ζωή τους μαζί της. Προσωπικότητες της εποχής από τους χώρους του πνεύματος, του εμπορίου και της τέχνης περιηγήθηκαν στις γωνιές του κτήματος και θαύμασαν το ανάγλυφο τοπίο με την ελεύθερη θέα πριν από τη φρενήρη, άναρχη οικοδόμηση.
Το 1962 ο Κώστας Καραγιάννης, πολυπράγμων επιχειρηματίας με ανήσυχο πνεύμα, ιδρυτής του “Ράδιο Καραγιάννη” και αντιπρόσωπος της αεροπορικής εταιρείας “Boeing” στην Ελλάδα οραματίστηκε για την «αέρινη» Ραφήνα, που λάτρεψε, μια κατοικία με χρώμα και άρωμα Αιγαίου. Έτσι αγόρασε μία έκταση επτά στρεμμάτων στo κορυφογραμμή του παλαιού οικισμού, πάνω από το Mπλε Λιμανάκι, το λεγόμενο τότε Λιμανάκι του Μέντη, επί της 11ης οδού, σημερινή οδό Ηλία Καραγιάννη και ξεκίνησε να διαμορφώνει το όνειρό του.
Σάρκα και οστά στο όραμά του έδωσε ο βραβευμένος γάλλος αρχιτέκτονας, ζωγράφος και λάτρης της αιγαιοπελαγίτικης αρχιτεκτονικής, Roger Tourte, έργα του οποίου εκτίθενται στο κέντρο Georges Pompidou ( Beaubourg) στο Παρίσι. Ο φιλέλληνας Τουρτ εναπόθεσε το αρχιτεκτονικό του στίγμα σε όλα τα κτίσματα του χώρου. Συνδύασε τις καμπύλες των Κυκλάδων με αρχιτεκτονικά στοιχεία επηρεασμένα από τις μεσογειακές χώρες όπου ταξίδευε τα καλοκαίρια με το μικρό ιστιοπλοϊκό του: μαροκινά κλωστρά, ισπανικά ξυλόγλυπτα, ψηφιδωτά, καμάρες κι αρχαιοελληνικές πινελιές διαμόρφωσαν ένα σπάνιο αρχιτεκτόνημα, με το λευκό να κυριαρχεί παντού!
Πρώτη παρέμβασή του στο χώρο, το 1964, το γραφικό εκκλησάκι του Aγίου Νικολάου νεομάρτυρα του Παντοπώλη, που δεσπόζει στο μέσον του κτήματος. Με το πέρασμα του χρόνου και τη φροντίδα των κληρονόμων, το κτήμα μεταμορφώθηκε σε έναν μικρό παράδεισο, διατηρώντας τη φυσική αγριάδα της βλάστησης. Στη μνήμη του Aγίου και των εκλιπόντων της οικογένειας, κάθε χρόνο στις 23 Σεπτεμβρίου, εκκλησιάζονται φίλοι και γείτονες.
Την δεκαετία του ΄70 στο επάνω μέρος του κτήματος κτίστηκε ένας μικρός ζωολογικός κήπος που φιλοξένησε σκίουρους, κουκουβάγιες, φασιανούς, μαϊμουδίτσες και άλλα ζωάκια. Επίσης, ένα οικογενειακό μουσείο συγκεντρώνει ενθύμια, φωτογραφίες και επιστολές από τους προγόνους της οικογένειας, από το τέλος του 19ου αιώνα μέχρι και το θάνατο της Μίνας Καραγιάννη (1972), του Κωνσταντίνου Καραγιάννη (1984) και της Μαρίνας Καραγιάννη (2009).
Ραφηναίοι τεχνίτες οικοδόμησαν την οικία της οικογένειας στο χαμηλότερο επίπεδο του κτήματος. Σε απρόσμενα σημεία, του χώρου, ο δημιουργός του αποτύπωσε τις σκέψεις του, χαραγμένες επιτοίχια, ως παρακαταθήκη στους απογόνους του, με την ευχή να θυμούνται την αφετηρία τους, τη διαδρομή και την αέναη συνέχεια. Ανάμνηση στους παλιούς Ραφηνιώτες αποτελεί ο λαμπυρίζων κρύσταλλος στην κορυφή της ψηλότερης καμινάδας, σύμβολο ευχής και προστασίας της μητέρας του ιδιοκτήτη προς την οικογένειά του.
Σήμερα, η οικογένεια με πρότυπο τον πατέρα, αξιοποίησε με τον καλύτερο τρόπο το κτήμα και παραχώρησε ένα μέρος του για να φιλοξενούνται τα θεραπευτικά αλογάκια του “Gentle Carousel”, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση από τη Φλόριντα Αμερικής, δημιουργώντας στην Ελλάδα το πρώτο παγκοσμίως παράρτημα των θεραπευτικών αλόγων – μινιατούρες. Ένα σημαντικό κοινωνικό έργο καθώς τα μικροσκοπικά αλογάκια με τη μεγάλη καρδιά και τα γαλάζια μάτια κάνουν θαύματα εκεί που μόνο θαύματα χρειάζονται. Ο “Μαγικός Κήπος” όπως ονομάστηκε ο χώρος, με τη βοήθεια όλων, θα γράψει και τη δική του Ιστορία…